Op een zonnige zomerdag interviewde ik twee leuke auteurs. Digitaal weliswaar, maar dat mocht de pret niet bederven. K.T. Sterling en Steven van den Berg debuteerden allebei met een fantasyboek. Ik was erg benieuwd naar wat ze daarover te vertellen hebben en of ze misschien nog promotietips hebben? Deze jonge auteurs bewijzen dat ze van aanpakken weten! K.T. Sterling beheert een bloeiende instagramaccount en de eerste druk van Steven van den Berg was in een mum van tijd uitverkocht.


Kathleen, de titel geeft het al meteen weg: in jouw boek staan meerminnen centraal. Tijdens het schrijfproces ging je zelfs in gesprek met een professionele meermin. Vanwaar komt die fascinatie voor meerminnen?
Goede vraag! Ik heb niet specifiek een fascinatie voor meerminnen. Ik hou gewoon van alles wat met fantasy te maken heeft. Ik hou evengoed van draken, vampiers en weerwolven. Rosalie is een meermin omdat ze zo in mijn gedachten kwam, samen met het feit dat ze perfectionistisch is, altijd rode lippenstift draagt en een vriendin heeft. Dat heb ik ook niet gekozen. Zo is ze gewoon. Als ze in mijn gedachten was gekomen als vampier of fee, had ik haar even goed op die manier gevolgd.
Wat ik zelf zo leuk vind, is dat je fantasy-elementen met heel hedendaagse thema’s combineert. Enerzijds laat je ons verdwalen in een soort duistere versie van ‘De kleine zeemeermin’, anderzijds ontmoeten we carrièrevrouw Rosalie die erg op zoek is naar zichzelf en worstelt met haar work-lifebalance. Dat maakt jouw boek anders dan alle fantasyboeken die ik ooit las. Heb je dat bewust gedaan? Krijg je deze reactie wel vaker?
Ik heb er niet bewust voor gekozen, dat is het verhaal dat zichzelf zo ontwikkelde. Ik krijg er tegengestelde reacties over. Ofwel vinden lezers zo’n clash tussen twee genres geweldig, ofwel helemaal niet. Sommige mensen hebben liever een volledige fantasywereld, of volledig realiteit. Die clash tussen de twee blijft soms een moeilijke. Ik ben wel enorm blij dat jij het leuk vindt, dank je wel daarvoor.
Steven, ik ben heel blij dat dit een schriftelijk interview is, want de titel van jouw boek is wel een tongbreker. Ik las het verhaal zelf nog niet, maar het lijkt me zich in de high fantasysferen te begeven. Kan je wat meer vertellen over Trisylia?
Haha, Trie - sie - lie - ja, valt mee toch? Het is zeker een fantasy boek, over een nieuwe wereld, met magie. Of het echt high-fantasy is? Dat valt wel mee denk ik. Er komen geen elfen, dwergen, draken of dergelijke in voor. Trisylia is een young-adult fantasy waarin een aantal grote thema’s en vraagstukken centraal staan. Kan je erop vertrouwen dat een ander zich aan afspraken houdt? En wat leren we nu echt van het verleden?
In Trisylia is er al 160 jaar vrede. Mensen hebben een rustig en voorspoedig bestaan. De oude oorlog is nagenoeg vergeten en de verhalen die er nog bestaan zijn overal anders. Koninkrijken hebben hun legers opgeheven om zo de vrede te garanderen. Earin woont met zijn vader in een dorp dat op een dag wordt aangevallen. Samen met zijn vriend Arvid moeten ze vluchten voor een mysterieuze vijand. Na een heftige reis lijken ze een nieuw bestaan op te kunnen bouwen, maar ook dat wordt verstoord. Earin gaat samen met Arvid op weg om het grote koninkrijk Ilfiya te waarschuwen. Samen met de prinses en haar zus vertrekken ze naar de republiek Myr, het enige land met een leger. Als blijkt dat ook koning Walton een leger op de been heeft gezet en Ilfiya aanvalt, dreigt het gevaar ineens van twee kanten. Lukt het Earin en zijn vrienden om mensen zover te krijgen om samen te werken? Is dat genoeg om te voorkomen dat Trisylia opnieuw in chaos vervalt? Dat lees je in Trisylia - de vergeten oorlog.
Ik kwam op het idee van een vergeten oorlog door mijn vroegere baan als geschiedenisdocent in het onderwijs. Wat ik merkte was: hoe verder een onderwerp van ons af staat, hoe minder het ons interesseert. Die afstand geldt zowel voor tijd als plaats. Als we het hebben over de Romeinen die hele Germaanse stammen uitmoorden denken we: och.. ja.. dat is gebeurd. Als we het over Napoleon hebben denken we: Oh, vandaar dat we nu achternamen hebben. Zelfs onderwerpen als de wereldoorlogen leven steeds minder. De eerste wereldoorlog leeft in Nederland nauwelijks. De tweede wereldoorlog wel, maar in de klas werden er vooral veel grappen gemaakt. Het koste een aantal lessen om iedereen bewust te maken van de verschrikkingen die we niet moeten herhalen. Ik ging mij afvragen hoe lang ervoor nodig is voordat we dingen echt vergeten. Hoe lang duurt het voordat we dezelfde fouten uit het verleden herhalen? Eén generatie? Twee generaties? Zodra de mensen die er bij waren er niet meer zijn? Vallen we dan weer in dezelfde valkuil, of zit er iets goeds in ons allemaal en maken we andere keuzes?
Ben je eigenlijk zelf een fantasyfan? Wat zijn jouw favoriete fantasyboeken en naar wie kijk je zelf op als schrijver?
Ik ben een enorme fantasyfan, in de breedste zin van het woord. Boeken uiteraard, maar ook games, series, films en bordspellen. Geef mij wat magie en zwaarden en ik ben een gelukkig mens. Naar wie elke fantasyschrijver opkijkt is Tolkien, de grootvader van het genre. Roverandom is en zal altijd mijn favoriete fantasyboek blijven. Het is misschien niet het beste fantasyboek, maar het eerste ‘echte’ boek dat ik ooit zelfstandig uit las. Ik had vroeger een hekel aan lezen en schrijven, ik vond het saai. Roverandom heeft mij helemaal verliefd gemaakt op lezen.
Naar wie ik ook opkijk is Terry Goodkind. Helaas is hij recent overleden. Zijn boeken lees ik altijd sneller dan anderen. Iets aan zijn schrijfstijl en manier van verhalen vertellen bevalt mij heel erg en inspireert mijn eigen boeken.
Kathleen, de laatste exemplaren van ‘Meermintranen’ gaan momenteel de deur uit. Hoe kunnen lezers nog aan een boek geraken?
Ze kunnen mij persoonlijk contacteren via mail: testra001@hotmail.com, via Facebook chat of via Instagram DM. En ze moeten geen schrik hebben, ik bijt niet 😉. Ik signeer alle exemplaren en je krijgt er gratis een mooie boeklegger bovenop.
Jij beheert trouwens een prachtige instagramaccount met maar liefst 6000 volgers! Iets waar menig auteur alleen maar van kan dromen. Kan je ons wat tips geven?
Dat is lief, bedankt. Dat is niet in een, twee, drie zo gekomen. Je zou mijn beginfoto’s eens moeten zien. Het is een leerproces, dat is bij alles zo. Er zijn wel enkele dingen die ik heb geleerd en die wil ik heel graag delen.
- Regelmatig posten is belangrijk, mensen willen zien dat je deel uitmaakt van de community.
- Met liefst een mooie foto erbij, want het oog wil ook wat natuurlijk.
- De juiste hashtags gebruiken blijft belangrijk en maakt een wereld van verschil.
- Zeker ook je Stories gebruiken, met mensen communiceren en interesse tonen.
- Nieuw op Instagram is natuurlijk dat je reels en video’s moet plaatsen. Persoonlijk ben ik daar niet de beste in. Maar ja, we doen ons best.
Ook een kleine tip: die mooie foto’s die je steeds voorbij ziet komen op Instagram worden niet in vijf minuten genomen. Daar kan soms een half uur tot een uur insteken. Denk maar eens na:
- eerst moet je weten wat je gaat doen,
- dan ga je alle spullen pakken,
- het opzetten (duurt erg lang),
- het juist opzetten (want enkele dingen staan niet hoe je het wou),
- dan eindelijk de foto zelf nemen (en zelfs dan kan er nog van alles veranderen aan de opzet van de foto.
- ...
Je hebt het door. Het neemt enorm veel werk in beslag, zeker om het elke dag te doen. Daarom neem ik al mijn foto’s op zondag. Dan kan ik alles op een dag doen in plaats van elke dag enkele uren kwijt te zijn aan een foto.
Steven, de eerste druk van Trisylia was razendsnel uitverkocht. Heb je dat zien aankomen en vooral, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Ik had nooit verwacht dat de eerste druk er in twee weken doorheen zou zijn. Het is wel echt heel leuk! Een boek schrijven en gepubliceerd krijgen kost enorm veel tijd en energie. Dat het dan zo goed ontvangen wordt is echt heel tof.
Veel vrienden, familie en collega’s waren enthousiast. Hoewel het best spannend is te vertellen dat je een boek geschreven hebt, reageren mensen vaak heel geïnteresseerd. Spannend is het wel, want nu gaat iedereen het lezen en er iets van vinden. Tot nu toe geven de reacties mij vooral heel veel energie om weer door te gaan.
Mijn werkgever AdVanced heeft ook een aardig steentje bijgedragen. Zij hebben maar liefst 70 boeken gekocht, zodat alle collega’s er een mee kan nemen op vakantie.
Is de tweede druk intussen beschikbaar? Waar kunnen lezers een exemplaar bestellen voor ze weer op zijn?
Jazeker. We hebben de eerste herdruk snel besteld. Daar hebben we ook enkele schoonheidsfoutjes uit gepoetst die nog in het eerste boek zaten, met behulp van oplettende lezers. Er is ook een e-boek, dus geen excuus om niet in de magische wereld van Trisylia te duiken. Je kan het boek bestellen bij alle boekhandels, op elke webshop, maar via de uitgever zelf krijg je altijd een gesigneerd exemplaar. Dus voor hetzelfde geld, maar met wat extra’s: Trisylia (ambilicious.nl)
Beiden: Wat mogen we in de toekomst nog van jullie verwachten? Rolt er binnenkort weer een fantasyboek uit jullie pen of wordt het iets totaal anders?
Katleen: ‘Fantasy is en blijft mijn genre. En wie weet, toch weer een clash tussen realiteit en fantasy… you never know ;)
Steven: ‘Er komt nog heel veel meer aan. Trisylia is een serie, die uit maar liefst zes delen gaat bestaan. Kortom, je hoeft voorlopig niet bang te zijn dat Trisylia een zoveelste fantasy-wereld is die komt en direct verdwijnt, want er gaat nog heel veel in gebeuren. Het manuscript voor het tweede deel ligt inmiddels bij de uitgever, dus alleen nog even redigeren. Haha, ‘even’ zeg ik. Dat is een proces dat altijd langer duurt dan je denkt, dus een datum kan ik helaas nog niet beloven.
Willen jullie deze schrijvers in de gaten blijven houden?
K.T. Sterling kan je hier volop bespioneren:
website: www.kt-sterling.com
instagram: @k.t.sterling
Facebook: K.T. Sterling, schrijfster
Op deze plekken hou je Steven dan weer grondig in de gaten:
website: www.trisylia.com
Facebook: Steven van den Berg | Facebook
Instagram: @stevenvandenberg123
Reactie plaatsen
Reacties