Nichtjes delen schrijversbloed

Gepubliceerd op 1 april 2021 om 09:19

Vandaag stel ik twee dames aan jullie voor, die naast een passie voor schrijven ook een familieband delen. Elisabeth Riphagen is de zus van de vader van Corinne Hamoen. Van hem kreeg Corinne haar liefde voor taal mee. Als tante is Elisabeth haar grote voorbeeld op vlak van doorzettingsvermogen en schrijven. Elisabeth voegt hieraan toe: ‘Vanaf haar kind-zijn heb ik aan Corinne gevoeld dat zij een talent voor taal heeft. Ze heeft een opmerkzame geest en een grote liefde voor mensen. Ze staat optimistisch en blij in het leven. Dat maakt haar tot een goede schrijfster.’ 
Interview voor de nieuwsbrief van uitgeverij Ambilicious. 

Elisabeth Riphagen
Corinne Hamoen

Elisabeth, jij bent aan je derde boek toe, dat dit jaar verschijnt. Je eerste boek ‘Vliegen zonder vleugels’ speelt zich af tegen de achtergrond van politieke en religieuze ontwikkelingen in Indonesië. Een deel van de opbrengst van dat boek gaat ook naar een goed doel daar. Heb jij een bijzondere band met Indonesië?
Wij hebben jarenlang in Indonesië gewoond. Onze oudste twee kinderen zijn er geboren. Mijn man heeft er meer dan 100 sociale projecten en middelbare technische scholen begeleid en ondersteund. Zelf heb ik 60 bibliotheken in Indonesië opgezet. Zo konden duizenden kinderen genieten van lezen. Wij werken pro deo. Met de opbrengst van mijn boeken kan ik Indonesische boeken kopen voor de bibliotheken daar.

Corinne brengt een serie kinderboeken uit, onder noemer ‘Rikkie de Springkikker’, waarvan het tweede deel dit jaar verschijnt. Kan je ons wat meer vertellen? Waar gaat het verhaal over?
Rikkie is een vrolijk en nieuwsgierig springkikkertje. Samen met Krokus ontdekt ze de wereld. Het eerste deel gaat over haar vriendschap met Krokus, een paarse bloem. 

Het tweede deel gaat over Kato, een koe die door de wei springt. Daar snapt Rikkie niks van. Kikkers springen, maar koeien toch niet? Ze gaat naar Kato toe en ontdekt wat er aan de hand is. De boekjes zijn geïllustreerd door Edwin Stierman. 

 

Hoe kwam jij trouwens bij Ambi terecht? Zat Elisabeth daar voor iets tussen?
Mijn tante Elisabeth bracht haar boek ‘Vliegen Zonder Vleugels’ uit via Ambilicious. Ik nam een kijkje op de website en zag daar ‘uitgever van verhalen’ staan. Ik had het met Elisabeth over mijn wens om mijn nieuwe kinderverhalen uit te geven en zij adviseerde me om met Inanna te praten. Op de boekpresentatie van Elisabeth maakte ik kennis met Inanna en van het een kwam het ander. Mijn tantes geloof in mij als schrijver zorgt dat ik doorga met mijn verhalen.

Elisabeth, vorig jaar verscheen ook jouw tweede boek, ‘Stem van de stilte’. Een bijzonder boek voor jou. Het verhaal gaat namelijk over je eigen vader. Wat dreef je om dat boek te schrijven?
Toen mijn vader hoorde dat hij nog maar drie maanden te leven had, besloot hij naar ons te luisteren en zijn leven op papier te zetten. Hij was een charismatische vader en opa en kon prachtig verhalen vertellen. Hij was wijs en had veel meegemaakt. Daar kwam bij dat hij zich alles nog herinnerde. In drie maanden tijd heb ik alles gedicteerd en er een roman over geschreven. Tegen de achtergrond van twee wereldoorlogen en grote maatschappelijke veranderingen is het een mooi boek geworden.

Corinne is niet alleen auteur van kinderboeken. Op je website lees ik dat je ook andere mensen helpt met hun levensverhaal te schrijven. Hoe gaat dat juist in zijn werk? Wat motiveerde je om daarmee te starten?
Het boek dat Elisabeth schreef over haar vader (mijn opa) vind ik heel bijzonder. De drie uitvoeringen koester ik, het gaat tenslotte over mijn familiegeschiedenis.
Ik was van jongs af aan altijd geboeid door de verhalen van mensen. Niets is wat het lijkt en iedereen heeft iets te vertellen. Je weet niks van anderen, totdat je met ze gaat praten, vragen stelt en vooral luistert. Ik heb veel mensen verloren en weet dat elke dag een cadeau is. Het eerste levensverhaal dat ik mocht schrijven voelde als een enorm voorrecht. Het vertrouwen dat je krijgt, de inkijk in het leven van iemand anders, de vele gesprekken. Voor de familie is het een waardevolle schat als ze het boek in handen hebben. Ik vind dat het mooiste werk wat er is. 

 

In 2021 verschijnt er een nieuw boek van Elisabeths hand. Mogen we de titel al weten en waar het over gaat?
Ik ben met twee boeken bezig. Het eerste is ‘De geschiedenis van De Bondgenoot’: een verhaal over de zorggemeenschap waar ik al ruim dertig jaar woon met ruim dertig andere mensen.
Daarnaast ben ik een roman aan het schrijven over een jonge vrouw, die aan een ziekte lijdt. Ze wil hiervan genezen. Het kost haar veel moed en inzicht om zich aan deze ziekte te ontworstelen. Uiteindelijk lukt het haar. Het zijn de schrammen op haar ziel die haar het inzicht geven om aan deze sluipmoordenaar te ontkomen.

De werktitel is: ‘Zielenschrammen’.

 

Corinne, Mogen we van jou nog nieuw werk verwachten, naast het tweede deel van ‘Rikkie de springkikker’?
Ik heb twee kinderboeken en een boek met columns op mijn naam staan. Nu ben ik bezig met mijn eerste roman. Heel spannend en ook een beetje eng. Het is heel wat anders dan kinderverhalen of levensverhalen. Het boek gaat over een koningin die op reis gaat om een oplossing voor een probleem te vinden. Onderweg zijn er uitdagingen en obstakels. Haar reisgenoten zijn stuk voor stuk bijzonder te noemen. Een verhaal over de reis door het leven, Heel cryptisch misschien, maar ik kan er nog niet veel meer over zeggen.
Ik wil het in het najaar klaar te hebben. 

 

Hebben onze dames je nieuwsgierig gemaakt? Je kan hen steeds volgen via:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.