Powervrouwen Anya van der Gracht en Viviane Gerits stellen zich voor

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 09:13

Anya van der Gracht en Vibiane Gerits schrijven allebei steengoede psychologische thrillers. Bovendien staat Anya bekend voor haar sterk redactiewerk, workshops en schreef ze een leuk kinderboekje. Ontdek alles over dit powerduo!
Interview voor de nieuwsbrief van uitgeverij Ambilicious. 

Anya van der Gracht
Viviqne Gerits

Anya is niet aan haar proefstuk toe als auteur. Afgelopen jaar verschenen ‘Toen was je weg’ en ‘3 oktober - Ik zal je krijgen’. Daarnaast bracht je ook een kinderboek uit, ‘Paddie de Paddenstoel’. Er zitten nog heel wat boeken in de pijplijn.
Wat heeft jou gemotiveerd te starten met schrijven?
 “Momenteel ben ik bezig met een herschrijf van ‘Achter tralies beland’. Dit boek werd al eerder uitgegeven bij een andere uitgever. Het laatste deel uit mijn boekenreeks, ‘Vlucht Naar Geluk’ komt in 2021 op de markt. Beiden zijn autobiografische verhalen. Verder komt er een bundel korte verhalen, een kleurboek voor volwassenen en minstens een vervolg op 'Paddie de Paddenstoel' aan.

Mijn motivatie te starten met schrijven, was mijn leven. Ik heb lange tijd in een horrorfilm geleefd. Door dat verhaal op te schrijven hoopte ik steun te kunnen geven aan al die vrouwen die in een dergelijke situatie zitten of zaten.Nadat ik ‘Achter Tralies Beland’ had geschreven, vroegen de lezers wat er met Harry (een belangrijk personage) was gebeurd. Hierdoor voelde ik mij min of meer verplicht het vervolgverhaal te schrijven, 'Toen Was Je Weg'. Het vervolg daarop wordt 'Vlucht Naar Geluk'. In de kantlijn van die reeks schreef ik 3 Oktober - “Ik zal je krijgen”, vanuit het perspectief van de dader.  Ook dit boek is een waarschuwing voor de gevolgen van psychisch geweld. Het boek moet de ogen openen van de geestelijke gezondheidszorg, politie en justitie.”

Viviane switchte dan weer vlotjes van genre. ‘Ik weet wat je deed’ is jouw Ambi-debuut, maar het is niet je eerste boek. Daarvoor schreef je al twee feelgoods. Vanwaar de ommezwaai om een thriller te schrijven? 

Viviane: “De twee feelgoods ‘Hond in een kegelspel’ en ‘Witte zwanen, grijze zwanen’ kan je volgens mij ook spannende feelgoods noemen. De stap naar het schrijven van een thriller was voor mij niet zo heel moeilijk. Zelf lees ik graag thrillers, vandaar rijpte snel het idee om zelf iets spannends op papier te zetten. Ik vond het heel leuk om deze thriller te schrijven. Het is mijn eerste en zeker niet mijn laatste.”

 

Een vogeltje verklapte me dat jullie elkaars laatste boek lazen.
Waarom moeten lezers zeker het boek van je collega lezen?  

Viviane: “Ik las 3 oktober en was behoorlijk onder de indruk. 3 oktober vertelt niet zomaar een verhaal, maar is een reële getuigenis van het leven met een psychopaat. Veel mensen zouden dit boek moeten lezen, zodat ze tijdig de signalen herkennen en erop kunnen reageren. Zo kunnen ze zichzelf of mensen uit hun omgeving redden. Het is een echte eye-opener.”

Anya: “Ik ben eigenlijk niet zo’n lezer. Ik vind het niet nodig dat je boeken van collega’s leest. Je moet boeken lezen die je belangstelling wekken. Wel was ik redacteur van ‘Ik weet wat je deed’. Viviane beschrijft in een meeslepende vorm het lief en leed van een alledaags gezin dat geconfronteerd wordt met huiveringwekkende consequenties van een misstap. De gedachtegangen van het hoofdpersonage zorgen ervoor dat je echt met hem mee gaat leven.” 

Ambi startte recent met een leesclub. Anya, jij was de bezieler achter dat idee.
Vertel eens wat meer over die leesclub? 

Anya: “Ik wilde graag een leesclub opstarten om de Ambi-auteurs wat meer bekendheid te geven. Inmiddels loopt ze al een tijdje. Het is en blijft een kleinschalige club met maximaal tien lezers. Bij elk boek kunnen het andere deelnemers zijn. We doen telkens een oproep. De auteur is aanwezig in de leesclub en neemt dagelijks actief deel. Zo kunnen auteur en lezers van gedachten wisselen en eventueel het verhaal of de leeservaring verduidelijken.”

Lezers die interesse hebben om deel te nemen aan Ambi’s leesclub sturen een mailtje naar admin@ambilicious.nl. Zet er zeker bij waarom je graag wil deelnemen!

 

Anya, je bent een bezig bijtje. Naast schrijfster ben je ook redacteur voor Ambi. Je was zelfs de eerste die haar diploma haalde bij de Schrijfacademie, een mijlpaal voor jou en Ambi. Intussen geef je ook workshops autobiografisch schrijven. Wat houdt dat precies in en wat hoop je daarmee te bereiken?  
"Tijdens deze workshop geef ik de mensen enkele handvatten om hun levensverhaal op papier te krijgen. Autobiografische verhalen vallen onder het moeilijkste genre om te schrijven. Je wordt constant geconfronteerd met de demonen uit je verleden. Tijdens de workshop leren de deelnemers hun verhalen op een dergelijke manier op te schrijven dat het leed voor een groot deel als het ware van ze afvalt. Het doel is dat ze zich achteraf krachtiger voelen. "

We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de toekomstplannen van Viviane. 

Ga je nog thrillers schrijven of worden het toch weer feelgoods? 

Ik heb nog een thriller in het vat en er zit nog eentje te groeien in mijn hoofd. En ja, misschien zitten er ook nog combinaties aan te komen. Ook feelgood schrijven met een spannende kant is fijn om te doen. Ik overweeg om twee manuscripten tegelijk te schrijven. Als je met het ene vast zit, kan je met het andere verder. Mijn hoofd zit nog vol ideeën en ik heb er zin in om ze uit te werken.

 

Klinkt allemaal erg spannend! Wij kijken alvast uit naar jullie toekomstige boeken en projecten. Wie meer wil weten over onze dames, kan hier eens snuisteren: 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.