Jeugdschrijvers in de schijnwerpers

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 08:58

In maart is het jeugdboekenmaand. Het ideale moment om een vat jeugdschrijvers open te trekken. Wie de jeugd heeft, bezit de toekomst! Ferry Segers, Cliff de Rouw en Patrick Visscher vertellen jullie graag over hun werk. 

interview voor de nieuwsbrief van uitgeverij Ambilicious. 

Ferry Segers
Cliff De Rouw
Patrick Visscher

Ferry is de tekenaar achter de Ambistrip.  Ook in lokale krant De Meierij ben jij cartoonist van dienst. Was het altijd je droom om striptekenaar te worden? Waar haal jij je inspiratie?
Als kind was ik al fan van strips zoals Suske en Wiske, Jommeke en de Rode Ridder. Ik wilde zelf ook graag striptekenaar worden. Andere prioriteiten, zoals werken stonden dat in de weg. Toen mijn vrouw erg ziek werd heb ik niets meer gedaan met tekenen. Van zodra de spanningen wat minder werden, zocht ik ontspanning en begon ik met schrijven. Via een omweg begon ik weer te tekenen en kwamen de ambistrips uit mijn vingers.

Na contacten met de lokale krant en twee interviews kreeg ik de kans om een strip te plaatsen. De grootste uitdaging was dat deze in kleur moest en dat er iedere week iets grappigs moest gebeuren. Mijn idee komt vaak gewoon uit de lucht vallen. Ik heb wel altijd een verhaal in mijn hoofd. Ik heb al veel geleerd van de Schrijversacademie van Ambilicious over schrijven en het in lijn brengen van waar je verhaal heen gaat.

Cliff debuteerde in 2020 met ‘Nachtmissies’, onder het pseudoniem ‘Meester Cliff’.
Kan je ons wat meer vertellen over je debuut? Hoe ontstond het idee voor dit verhaal?
Ik schreef altijd al brieven en verhalen vanuit puur gevoel. Zes jaar geleden woonde ik in Oost-Timor in Azië en kreeg ik zo’n puur gevoel: ik wilde mijn neefje laten weten waarom ik zo ver weg woonde. Ik schreef een gedicht over 'Dromen najagen' en maakte daar een afbeelding bij. Het liet me niet meer los, ik wilde meer doen met het idee van dromen najagen.

Geïnspireerd door de mooie omgeving, toffe avonturen en creatieve mensen om me heen maakte ik een verhaal met tekeningen, waarin ik mijn persoonlijke verwondering over de wereld uitte. Eenmaal af (in het Engels) las ik het voor in de klas. Toen ik een paar jaar later terug in Nederland was, besefte ik dat ik mijn verhaal en boodschap met kinderen wilde delen in de vorm van een boek. Dat is na vijf en half jaar uiteindelijk gelukt. Mijn doel is om aan de hand van mijn eigen avonturen te vertellen hoe fantastisch het is om je eigen dromen na te jagen.

Het boek ‘Udo de uitvinder’ van Patrick verscheen ook vorig jaar. Een knotsgek verhaal over een jongen die uitvinder wil worden en daarbij niemand ontziet, vooral zijn zusje Myra niet. Een interactief boek, waarbij je ook scholen probeert te betrekken. Zo konden kinderen een rol in het boek winnen. Komen er veel reacties van scholen? Wat wij ons natuurlijk ook allemaal afvragen: wilde je zelf ook uitvinder worden als kind?
De antwoorden van de scholen laten helaas nog even op zich wachten door corona. Alle presentaties en workshops zijn geannuleerd. Ik heb daarom besloten om alles te verplaatsen naar 2021.
Wat de uitvinders droom betreft: ik was vroeger wel altijd bezig met 'knutselen' en droomde ervan dat mijn creaties door alles en iedereen zouden worden gebruikt. Stiekem wil ik nog steeds wel uitvinder worden. 


Ferry, jij werkte als illustrator mee aan dat boek. Door jouw tekeningen kregen Udo en zijn kompanen een gezicht. Ook voor andere Ambi-boeken verzorgde je illustraties. Hoe was het om dat te doen? Hoe gaat zo’n samenwerking tussen auteur en illustrator in zijn werk?
Het was ontzettend leuk om te doen. Voor Udo moest ik andere dingen proberen, omdat ik gewend ben om strips te maken. Ik heb goed moeten oefenen voordat ik de juiste Udo op papier kreeg. Patrick, Inanna en Nathalie (Lemaitre) maakten een goed overzicht waar de illustraties moesten komen, maar gaven ook goed aan wat ze niet goed vonden.

Omdat er dik honderd tekeningen in het boek zitten, was een goede planning nodig.
Nadat de tekeningen klaar waren, hebben we ze één voor één bekeken. Soms verwijderden we een tekening, soms moest er nog eentje bij, zoals de cover waar we eerst een heel ander idee voor hadden. Ik ben ontzettend blij met hoe het er nu uit ziet.

 

Cliff, naast schrijver ben je zelf leerkracht. Probeer jij ook scholen te betrekken om kinderen te stimuleren om te lezen? Hoe pak je dat aan?
Zeker, ik probeer het lezen onder andere te stimuleren door verhalen tot leven te brengen in de klas. Dat doe ik bijvoorbeeld door scènes aan de hand van zintuigen te bespreken en door een scène te koppelen aan het persoonlijke leven van de leerling. Dat doe ik met vragen als: hoe zou jij je voelen wanneer zoiets gebeurt?
Ik las uiteraard ook ‘Nachtmissies’ met mijn leerlingen. Het fijne was dat ze vanuit zichzelf steeds meer vragen stelden en opmerkingen bij het verhaal gaven. Na ieder hoofdstuk toonde ik tekeningen, deze kan je vinden op http://facebook.com/MeesterCliff . Sommigen leerlingen kwamen met eigen tekeningen en afbeeldingen, wat mij natuurlijk trots maakte. Helemaal aan het einde van het boek zongen we samen de Nachtmissies-rap.

Om die rap te maken, moest ik uit mijn eigen comfortzone treden. Dankzij de goede coaching van muzikant en muziekleraar Wido de Klein, heb ik de rap zelf ingezongen. Wido heeft vervolgens een gaaf lied van mijn opname gemaakt dat past bij het boek en Meester Cliff. Daar ben ik trots op, zeker wanneer ik 'Nachtmissies' samen met de leerlingen in de klas aan het rappen ben.

Wanneer mogen we het vervolg van Udo verwachten, Patrick? Kan je al een tipje van de sluier oplichten over het verhaal? Is Udo al wat voorzichtiger geworden met zijn experimenten?
Het vervolg van Udo is onderweg, al moet ik daar wel bij zeggen dat er nog geen vaste datum is. Udo is niet echt voorzichtiger geworden, sterker nog. In deel twee heeft hij een tijdmachine die effectief werkt... Als dat maar goed komt! 

 

Wij zijn uiteraard benieuwd waar jullie momenteel mee bezig zijn!
Wat mogen we in 2021 van jullie verwachten?
Ferry:
Uiteraard blijf ik zelf wekelijks mijn strip in de krant publiceren. Ik hoop na het afsluiten van de academie mijn eerste thriller uit te brengen. Verder werk ik met Patrick verder aan een nieuwe Udo en nog een ander project. Wie weet wat 2021 nog uit zijn hoed tovert!

 

Patrick: Ik werk vlijtig verder aan het vervolg van Udo.
Rond de zomer verschijnt er nog een ander jeugdboek: De Griebels. De kleine Griebels bewaken het Oertijdmuseum (bestaat echt). Ze jagen de ratten en katten weg, zodat de bezoekers daar geen last van hebben. Tot ze oog in oog komen te staan met gemene Griebels, en moeten ze alle zeilen bijzetten om het park veilig te houden. Ze krijgen gelukkig hulp uit onverwachte hoek. Het zusje van Udo, Myra, speelt een hoofdrol in de Griebels.
In het vervolg van Udo komen ze allemaal samen. Oeps, heb ik dat nu écht verklapt? 

 

Cliff: Momenteel werk ik aan een 12+boek, getiteld 'Geheime strijd.' Het gaat over een jongen die meewerkt in het verzet op het platteland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boekidee is ontstaan naar aanleiding van een schrijfwedstrijd, waarbij ik won met het kortverhaal: 'Het gestolen paard.' Daarom verschijnt dit boek bij een andere uitgever. Geheime strijd is gebaseerd op de verhalen van mijn opa, wat het extra speciaal maakt. Ik hoop van harte dat hij de verschijning van het boek met zichzelf in de hoofdrol nog mag meemaken. Het is waanzinnig wat hij vroeger heeft gedurfd en moest doen op jonge leeftijd. 20 juli 2021 wordt het boek verwacht.

Het manuscript van mijn eerste volwassen roman 'Door de eenzaamheid verlaten' ligt momenteel ook bij de redactie van Ambilicious. Dit verhaal gaat over een man in mijn plaatselijke dorpskroeg waar iedereen omheen liep. Ik raakte door hem geobsedeerd en hij liet me niet meer los tot ik een boek over hem geschreven had. 

 

Wie meer wil weten over deze toffe jeugdschrijvers en illustrator, kijk snel op:


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.