Deze auteurs gaan voluit voor de trend van abonnementslezen

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 08:39

Auteurs Aysline McGrath en Aster Borg (pseudoniem van Johnny Bollé) brengen hun verhalen enkel uit als e-book, een bewuste keuze. Gaan we stilaan streamingsdiensten als Netflix achterna, ook voor boeken? Daar lijkt het alleszins wel op. Abonnementslezen zit in de lift, zeker voor thrillers en feelgood.

 

Aysline, jij schrijft al een tijdje. Je startte met korte verhalen, die gepubliceerd werden in een aantal verhalenbundels. Wanneer heeft de schrijfmicrobe jou gebeten?


Aysline: “Ik was als kind al een dagdromer en verzon al heel snel verhaaltjes in mijn hoofd. Zodra ik leerde schrijven, kwamen deze verhaaltjes tot leven op papier. Met ouder worden, is het schrijven voor me ook therapie. Ik heb een autistisch zoontje en maak me ook veel zorgen. Ik verdwijn in mijn weinige vrije tijd graag in een wereld die ik zelf creëer. Als ik een tijdje niet schrijf, zit mijn hoofd vol en krijg ik problemen met mijn gemoed. Ik slaap ook amper, dus ik schrijf vaak tijdens de nacht.”

 

Johnny, jij bent intussen een bekend gezicht in de schrijverswereld. Je boeken wonnen al verschillende prijzen. Hoe is dat precies begonnen? Heb je daarvoor cursussen gevolgd of zijn jouw schrijfskills autodidactisch?


Johnny: “Ik liep al lang rond met het idee voor mijn eerste thriller, Egyptisch Blauw, alleen wist ik niet hoe ik daar moest aan beginnen. In het voorjaar van 2018 zag ik de aankondiging voor een schrijfwedstrijd voor een kort verhaal. Ik stuurde mijn verhaal in en tot mijn grote verbazing vond de jury mijn inzending de beste. 

 

 

Dat gaf me eindelijk de moed om met mijn eerste manuscript te starten. Ik schreef me in voor een cursus verhalen schrijven. Met die kennis en de feedback die ik kreeg, werkte ik aan mijn eerste boek. Deze eerste versie stuurde ik naar de uitgeverij van de wedstrijd en zij hebben ‘Egyptisch Blauw’ in september 2018 uitgegeven.”

 

‘Stil Schot’ is het thrillerdebuut van Aysline McGrath. Waarover gaat het en waar haalde je de inspiratie voor dat verhaal?


Aysline: Als er een aanslag wordt gepleegd tijdens de Europese Top in Brussel, weet Cedric dat hij en zijn collega’s van de anti terreurbrigade in actie moeten komen. Dan komt echter het nieuws naar buiten dat Anna, zijn ex-verloofde en oud-collega, is opgepakt als dader… Bij thuiskomst vindt Cedric Anna in zijn huis: op de vlucht voor iedereen en met een schotwonde in haar schouder. Cedric besluit de voortvluchtige Anna toch te helpen. Maar wanneer er militairen verschijnen bij hun schuilplaatsen en mensen blijven volhouden dat Anna schuldig is, slaat de twijfel toe.

 

Een van mijn familieleden was paracommando. Als kind vond ik dat natuurlijk super gaaf en stoer. Met opgroeien zie je de andere, donkere kant: PTSD (trauma) en in een gat vallen wanneer ze niet meteen werk vinden, verslavingen die op de proppen komen. Cedric Spencer is een personage dat twee jaar geleden is ontstaan. Mijn vader was enorme fan van actiefilms en thrillers. Ik ben in het genre opgegroeid, waardoor ik Stil Schot ook eigenlijk voor hem heb geschreven. Hij is gestorven toen ik 21 jaar was. Ergens hoop ik dat hij het een tof boek gevonden zou hebben.”

Is het thema 'strijd tegen terreur' iets dat jou fascineert?

Aysline: “Iets waar ik niet bij heb stilgestaan, eerlijk gezegd. Ik heb voor Stil Schot veel onderzoek moeten doen. Ik wist eerst niet meteen wat Cedric Spencer zou doen nadat hij het leger verliet. Eerst werkte hij bij de Recherche, maar toen kwam ik uit bij de Special Forces in België. Door verschillende artikels te lezen, klikten de job en het personage meteen. Het helpt ook dat ik enorm veel respect voor dit beroep heb.”

 

Johnny, jij bent vooral bekend als thrillerauteur. Onder het pseudoniem Aster Borg heb je nu iets heel anders geschreven. Waarover gaat je nieuwe boek en vanwaar die keuze voor een pseudoniem?
Johnny: “Mijn eerste novelle heet ‘Dansen tussen wilde rozen’. Het is een feelgoodverhaal met een vleugje mysterie. Na de breuk met haar man vertrekt Bo samen met haar beste vriend Jérome voor een deugddoende vakantie naar het Zuiden van Frankrijk. Het moet een strandvakantie met zon, rust en cocktails worden maar in het heerlijke Saint-Raphael kan Bo niet stoppen met piekeren over haar ex en over de bloemenzaak die ze samen met hem runt. Ze heeft nog een andere reden waarom ze net in Saint-Raphael een vakantiewoning huurt: dat heeft alles te maken met een mysterieuze foto uit haar jeugd.

Het idee om feelgood onder een pseudoniem te schrijven kwam van mijn uitgever. Hij vond een beter idee om mijn thrillers en feelgoodverhalen ietwat gescheiden te houden, daarom kozen we voor een pseudoniem.”

Als ik het goed heb, zit er best wat romantiek in ‘Dansen Tussen Wilde Rozen’.
Ben jij zelf een romantische ziel?
Johnny: “Dat klopt, ‘Dansen tussen wilde rozen’ is een romantisch verhaal, maar zoals ik zei bevat het ook mysterieuze elementen en een beetje spanning. Ik ben zeker een romanticus. Eerder schreef ik al wat ‘gevoelige’ korte verhalen zoals ‘Angel’, dat verhaal van de maand werd en ‘Zij was niet jij’, een dialoog die ik schreef voor het initiatief ‘Het bankje’.”

 

Stil Schot verschijnt bij Loft Books. Waarom koos je voor een e-books only uitgeverij? Lees je zelf vooral e-books?
Aysline: “Ik lees zelf enkel nog e-books tegenwoordig. Alleen als er een speciale uitgave van een roman is die ik graag heb gelezen, koop ik nog een paperback. Ik had het geluk met meerdere uitgeverijen rond de tafel te zitten voor dit boek. Ik heb gekozen voor de uitgever die me het eerlijkst en warmst overkwam. Mijn buikgevoel had gelijk want dit is een mooie samenwerking geworden.”

Ook ‘Dansen Tussen de Wilde Rozen’ verscheen als e-book-only. Was dat eveneens een bewuste keuze?
Johnny: “Omdat het een novelle is, kozen de uitgever en ik ervoor om het (voorlopig) enkel als e-book uit te brengen. Voor een boek(je) van iets meer dan honderd bladzijden zijn de drukkosten vrij hoog.”

 

Je schrijft in meerdere genres: wat is nu jouw favoriete genre?
Aysline: “Ik schrijf inderdaad in verschillende genres. Actie/thriller blijft mijn favoriet. Hoewel ik twee feelgoods op het programma heb staan, voel ik dat dit veel moeilijker is om te schrijven. Ik probeer graag genres uit, doe veel mee aan schrijfwedstrijden en probeer zo mijn zwakke en sterke punten te vinden. Ik lees zelf graag spannende boeken met veel vechtscènes (lacht).”

Het is een combinatie die trouwens wel vaker voorkomt. Ook Johnny combineert beide genres. Hoe moeilijk is het voor jou om te schakelen en vanwaar deze bijzondere keuze?
Johnny: “Het was inderdaad even schakelen om een feelgood te schrijven, maar ik wilde die uitdaging voluit aangaan. Wat boeken betreft, schreef ik enkel thrillers. Wel had ik al enkele korte romantische en ontroerende verhalen geschreven. Het genre beviel me wel en ik wilde het proberen om een novelle te schrijven.”

Mogen we weten wat het volgende boek wordt? Opnieuw een feelgood of toch maar weer een thriller? Of misschien wel allebei?
Johnny: “Eind vorig jaar stuurde ik het manuscript voor een zevende thriller naar mijn uitgever. Het is spannend afwachten wat hij en de proeflezers er van vinden. Als alles goed verloopt, wordt mijn achtste boek opnieuw een thriller. De titel houd ik nog even geheim. Het doel dat ik voor 2023 heb gesteld is het uitbrengen van 1 thriller, 1 feelgood verhaal en 1 roman. Dat is alvast mijn voornemen, op het einde van het jaar zullen we weten of het me is gelukt (lacht).”

Aysline, jij schrijft zowel fantasy, thrillers als feelgood. Wat staat er nog op jouw schrijfplanning?
Aysline: “Dat klopt. Voor 2023 staan er in ieder geval twee feelgoodromans op de planning. Verder zie ik wel wat op me afkomt.”

 

Benieuwd geworden naar het werk van deze auteurs?
Hier ontdek je er alles over:


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.