Griezelen: jong geleerd is oud gedaan

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 09:55

Hoewel de winter nog maar net begonnen lijkt te zijn, plannen de Sint en de Kerstman al volop hun routes. Wie weet leggen ze hier en daar een spannend boek in een schoen of onder de boom. Spannende jeugdboeken, daar weten Bart De Wolf en Sandra J. Paul alles over.
Zij schrijven namelijk thrillers op kindermaat.

 

Bart, in het dagelijkse leven ben jij dierenarts. Ik kan me voorstellen dat mensen van jou schattige boekjes over diertjes verwachten.

Toch is dat niet bepaald wat jij schrijft. Zijn jouw boeken geschikt voor alle kinderen of denkt de Sint beter twee keer na voor hij ‘Monsters en Mislukte Superhelden’ zomaar in een schoen dropt? 

 

Bart: “Voor kinderen die tegen een stootje kunnen en houden van erg spannende verhalen, zou ‘Monsters en mislukte superhelden’ wel eens een ideaal cadeau kunnen zijn. Houden ze meer van schattige dierenverhaaltjes waarin alles goed afloopt, dan dropt de Sint beter een ander boek in de schoen. Om de goede man het iets gemakkelijker te maken, heb ik samen met de uitgever bewust gekozen voor een erg donkere, griezelige cover én is de eerste zin op de achterflap dat er lichamen aanspoelen op een strand. Ik vermoed dat de Sint op die manier wel doorheeft dat hij er tere zieltjes niet blij mee maakt (lacht).”

 

Jij schrijft boeken in verschillende genres, Sandra. Er lijkt echter een constante te zijn.
Het zijn altijd spannende boeken, ook je kinderboeken. Ook bij uitgeverij Hamley Books vinden we veel van dat type boeken in het gamma terug. Is het een bewuste keuze om thrillers op kindermaat te brengen? 

Sandra: “Een bewuste keuze zou ik het niet noemen, maar het is wel zo dat kinderen nu eenmaal van spannende boeken houden en dit toevallig ook het genre is waar wij de meeste leuke en originele manuscripten voor krijgen. Het past wel bij wie wij zijn, zelf lees ik het ook graag en het is erg leuk om te schrijven.”

 

Boeken schrijven, een uitgeverij runnen, hier en daar nog een coachingstraject of ander project… Hoe doe je dat toch allemaal? Ben je stiekem zelf een vampier die nooit slaapt? 

Sandra: “Dat is een vraag die ik erg veel krijg, en ik zal ook antwoorden zoals ik altijd doe (lacht). Ik ben een erg gestructureerd en planmatig persoon, waardoor mijn dagen ook gestructureerd zijn en ik duidelijk aflijn waar ik wanneer aan werk. Zo heb ik ‘schrijfdagen’, ‘Hamley dagen’, ‘coaching dagen’, enz. Dat past prima bij wie ik ben. In het weekend schrijf ik meestal, wij zijn huismussen en houden van de gezelligheid bij ons thuis, wat onze kinderen prima vinden. Ook mijn partner combineert verschillende uitdagingen, dus we zijn altijd wel samen ergens aan iets bezig.”

 

Monsters en Mislukte Superhelden is het eerste deel in een reeks. Hoeveel delen komen er nog en zijn die even spannend? 

Bart: “Deel twee ligt alvast bij de uitgever en verschijnt naar alle verwachting in september 2023. Ook dat deel is behoorlijk spannend met een paar erg enge scènes en verrassende plotwendingen… Het verhaal is met twee delen nog niet afgerond, dat voel je als lezer duidelijk aan. Als deel een en twee goed worden ontvangen bij het publiek, komt er vast nog wel een derde deel. En misschien een vierde als het verhaal daarom vraagt.”

 

Bart, niet al jouw personages halen het einde van het boek. Dat is een uniek plot voor een jeugdboek. Wist je dat zelf voor je begon te schrijven of heeft hun bloedstollende einde jou net zo goed verrast? 

Bart: “Goh, het allereerste dat ik op papier gezet heb, is ook de opener van het boek gebleven: een krantenartikel waarin staat dat er onherkenbaar verminkte lichamen aangespoeld zijn op het strand. Ergens halverwege het verhaal ontdek je dan als lezer - samen met de personages - wie de slachtoffers zijn en wat er juist gebeurd is. Dat er personages zouden sterven was dus voor mij vanaf het begin wel duidelijk. Ook de grote plotwending die daar het verhaal volledig omgooit, had ik van tevoren bedacht. Hoe het vanaf daar verder zou gaan, heb ik dan weer samen met de overlevende personages moeten ontdekken. Het einde van het boek heeft mij zelf uiteindelijk ook verrast!”

Sandra, jouw ‘Duistere School’-reeks was een schot in de roos. Het lijkt er inderdaad op dat er nood is aan griezelige boeken voor jonge lezers. Het thema heksen is op zich niet nieuw, denk aan de wereldbekende Harry Potter-reeks of ‘De Heksen’ van Roald Dahl. Toch geeft jouw verhaal er een heel eigen draai aan en wordt het snel heel erg eng. Hoe is dit verhaal tot stand gekomen en had je dat succes verwacht? 

Sandra: “Eigenlijk niet. De Duistere School was een hobbyproject dat ik samen met mijn toen elfjarige oudste zoon heb opgezet. Ik schreef al enige tijd thrillers en Engelstalig werk, tot hij met de vraag kwam wanneer ik eens iets voor hem zou schrijven. Tijdens een zomervakantie hebben we dan samen een idee bedacht. Ik schreef elke dag een hoofdstuk. Hij las het dan en gaf commentaar, waarna we brainstormden over het volgende hoofdstuk. Zo ontstond ‘De Duistere School’. Ik was niet eens van plan het uit te brengen, maar toen Hamley begon, drong mijn partner aan om eindelijk eens iets met dat boek te doen. Dat is een eigen leven beginnen leiden en is nu, vier jaar later, nog steeds een erg groot succes. De reeks is intussen vertaald of zal vertaald worden in verschillende landen en daar ben ik erg blij om. Toen het uitkwam zou het eigenlijk bij één boek blijven, maar er kwam zoveel vraag naar een vervolg dat het uiteindelijk een vijfdelige reeks is geworden. Bij het schrijven van deel twee wist ik al dat ik Colette Zwart (de antagonist) een eigen boek wilde geven en dat ik het geheel wilde beëindigen met een ‘big bang’.”

Ongetwijfeld zitten er in jouw hoofd al nieuwe verhalen klaar. Ben je nu helemaal klaar met de reeks of komt er mogelijk nog een deel? Waar ben je nog mee bezig? 

Sandra: “De reeks zelf is gestopt, maar Kraaidorp blijft wel bestaan en zal nog regelmatig terugkomen. Vorige week is mijn nieuwste jeugdboek ‘Wat Je Maar Wenst’ uitgekomen en daar ga je dingen in ontdekken die belangrijk kunnen zijn. Je kunt het verhaal apart lezen, maar voor zij die fan zijn van de reeks is dit wel leuk. Als alles goed gaat, ga ik eind volgend jaar een nieuw jeugdboek uitbrengen. Wat dat zal worden weet ik nog niet. Nu ben ik eerst bezig met mijn nieuwe thriller voor volwassenen, die ik schrijf naar aanleiding van mijn selectie bij de Masterclass spannende boeken bij Genrelab, georganiseerd door Literatuur Vlaanderen en Sabam. De werktitel is ‘Toxisch’ maar die kan nog wijzigen. 

Daarnaast heb ik net een internationaal project afgewerkt dat ‘The Girl Without a Voice’ heet en bij verschillende internationale uitgeverijen ligt. Dit project wordt ook voorgesteld op het volgende Cannes Filmfestival. Daarnaast ben ik bezig met een nieuwe Engelstalige Young Adult Thriller die ‘Dead Girls Don’t Talk’ zal heten. Beide boeken verschijnen als een Joanne Carlton project (mijn Engelstalige alter ego). Natuurlijk komen er ook weer drie Hamleytjes aan volgend jaar en verschijnt mijn eerste feelgood in boekvorm ‘Het Kattenhuis’. Deze was al klaar, maar we hebben een samenwerking met een poezenopvang afgesloten, waardoor ik het verhaal deels zal herschrijven voor het in mei uitkomt.”

 

Wat wij ons allemaal afvragen, Bart: zie jij jezelf eerder als een monster of een superheld? 

Bart: “Grappig dat je dat vraagt, want dat is een groot thema in het boek. Een paar personages vragen zich op een bepaald moment hetzelfde af. Ik vermoed dat we onszelf eigenlijk allemaal graag zien als de superheld van ons eigen verhaal. Of we ook zo zullen worden herinnerd zal waarschijnlijk afhangen van degene die het verhaal doorvertelt.”

Welk boek zou jij ooit nog willen schrijven en waarom? 

Bart: “Ik wil graag een boek schrijven dat de Gouden Griffel wint! Helaas vermoed ik dat dat in mijn genre - het donkere griezelverhaal - minder waarschijnlijk is. Hoewel, je weet nooit … Laat ik het erop houden dat ik hoop dat ‘Monsters en mislukte superhelden deel drie’ er ooit komt en dat ik er even tevreden over zal zijn dan over zijn twee voorgangers.”

Sandra, wat is jouw all time favoriete jeugdboek? 

Sandra: “Hm, er zijn er zovele! Ik ga voor een klassieker: Kruistocht in Spijkerbroek, maar Brieven aan de Koning staat ook erg hoog op mijn lijstje.”

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie over de auteurs en hun boeken: 

Bart De Wolf: https://www.instagram.com/bart_de_wolf_auteur/

Sandra J. Paul: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.