Deze thrillerschrijfsters laten je zweten dit najaar

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 09:45

De avonden worden donkerder en kouder. Een ideaal moment om onder een dekentje weg te duiken met een goed boek. En spannende boeken… daar kennen Viviane Gerits en Anya van Gracht iets van. Beide dames hebben nieuwe boeken uit, waar ze graag en veel over vertellen.

Viviane Gerits is een veelzijdig auteur, die zich waagt aan twee uiteenlopende genres. Ze startte haar schrijfcarrière met twee feelgoods: ‘Hond in een Kegelspel’ en ‘Witte Zwanen, Grijze Zwanen. In 2019 verscheen haar eerste thriller ‘Ik weet wat je deed’. 

Dat zijn  twee totaal verschillende genres. Is er een verschil in aanpak bij het schrijven van een feelgood of een thriller? 

Viviane: ‘Een feelgood, een familieroman schrijven is voor mij putten uit mijn fijne ervaringen met mensen en de natuur en die gevoelens proberen uit te drukken via mijn personages. Die personages groeien doorheen het verhaal en hun goede en slechte kantjes evolueren mee door wat ze meemaken. In die feelgoodverhalen herken ik vaak mezelf. ‘Ooievaarsnest’ en ‘Witte Zwanen, Grijze Zwanen’ vertellen op de achtergrond een verhaal van vroeger. Het zijn verhalen die mensen over generaties en families heen dichter bij elkaar brengen.

Thrillers zijn totaal anders om te schrijven. Daar staat vaak de plot op voorhand vast. Vaak wordt vanuit het einde naar voren gewerkt om informatie te schrappen of bij te schrijven om het te laten kloppen en niet teveel prijs te geven. Het verhaal stoelt niet op eigen ervaringen en belevingen, maar is puur fantasie, weliswaar gebaseerd op verhalen, of gebeurtenissen die me verteld zijn, of die in de krant verschenen. Geen realiteit, maar wel vertrekkende van een gebeurtenis en dan verdergaande met : Wat Als?

Ook Anya van der Gracht is een bezige bij. We kennen haar van haar beklijvende boekenreeks waarin ze haar eigen ervaringen met partnergeweld neerpende. Daarnaast schreef ze ook ‘Paddie de Paddenstoel’, een prentenboek voor kleuters. Recent verscheen ‘Verzekerde Toekomst’, niet zomaar haar zesde boek, maar ook haar eerste fictieboek. Is er een verschil tussen een boek schrijven dat gebaseerd is op ware feiten en fictie?

 Anya:Non-fictie is gemakkelijker om te schrijven omdat het verhaal al helemaal in mijn hoofd zit. Tegelijk is het moeilijker omdat het gaat over een periode die ik liever voor altijd was vergeten. Fictie is uiteraard leuker om te schrijven. Verzekerde Toekomst is ontstaan uit een gesprek met mijn partner. We lieten onze gedachten gaan over hoe het verder zou moeten als één van ons komt te overlijden. Voor mijn man is het gemakkelijk: hij pakt een onderbroek en een tandenborstel, stapt in de auto en ziet wel waar hij heengaat. Voor mij is het iets lastiger, al is het alleen maar omdat ik geen rijbewijs heb. In een dure woning kan ik dan niet blijven wonen. Een andere man zoeken (en vinden) zie ik niet zo zitten. Er bleef slechts één ding over: gratis kost en inwoning vindt men alleen in de gevangenis. Ik bedacht me dat daar best een goed verhaal in zat en begon te schrijven. Drie maanden later was ik klaar en ging het manuscript naar de uitgever.’

Viviane, in september verscheen zowel een nieuwe thriller en een feelgoodroman. ’ Laat ons starten met je thriller ‘Vuur’, die bij Phoenix Books verschijnt: waarover gaat het en waarom koos je voor die thema’s? 

Viviane: Merel, een jonge vrouw, wordt na een onenigheid in de auto, door haar partner achtergelaten op een parking in Lyon. Anders dan afwachten en deemoedig wachten tot hij haar komt oppikken en haar zal ‘straffen’, vlucht ze weg met een vrachtwagen die naar Antwerpen rijdt. Het verhaal gaat over een vrouw die uitgebuit en onderdrukt wordt en de redenen waarom zij dat pikt. Ze blijft niet bij de pakken zitten en probeert te ontsnappen. Vrouwen in mijn omgeving maakten dit soort situaties mee, uit hun verhalen kon ik een nieuw verhaal schrijven dat een spannende thriller werd.’

Anya, jouw nieuwe verhaal, dat bij uitgeverij Ellessy verschijnt, speelt zich grotendeels af in Utrecht. Waarom heb je die locatie gekozen? 

Anya: ‘Het verhaal speelt zich in Utrecht af omdat ik in die stad een beetje de weg weet. Ik ben geboren en getogen aan de rand van het centrum van Utrecht, op de Oudegracht. Ik nam mijn geboortehuis als uitgangsbasis om de eenvoudige reden dat ik de binnenkant van het pand goed kon beschrijven. Mijn herinneringen en Google hebben ervoor gezorgd dat er wat straatnamen en enkele Utrechtse details in het verhaal verwerkt zijn.’

Ook in ‘Verzekerde Toekomst’ verwerkt Anya maatschappelijke thema’s. Kan je ons een tipje van de sluier oplichten waar je nieuwe thriller over gaat? 

Anya: ‘Onrecht is ongetwijfeld het belangrijkste thema. Verzekerde Toekomst gaat over een vrouw aan de rand van de maatschappij, die op een drastische manier iets aan haar situatie probeert te doen. Sam komt er alleen voor te staan. Haar man en hond zijn doodgereden door een dronken bestuurder. Financieel zit ze aan de grond en binnen een paar weken moet ze haar woning, een grachtenpand in Utrecht, verlaten. Als enige optie ziet ze een langdurige opsluiting in de gevangenis. Ze pleegt moorden op degenen die anderen of dieren onrecht hebben aangedaan. Haar toekomst lijkt verzekerd totdat ze Martin, een rechercheur van politie, ontmoet. 

Een van de recensenten beschreef het mooi: ‘ Anya van der Gracht kruipt in het lijf en leven van de hoofdpersoon alsof het weer gaat om haar eigen levensverhaal. Dat maakt het boek een psychologische thriller pur sang. Het verhaal wordt vanuit Sam verteld. Het opvallende in het verhaal is dat Sam juist wél ontdekt en gearresteerd wil worden. Daarmee heeft Anya van der Gracht een opvallende thriller geschreven.’

Ooievaarsnest is het langverwachte vervolg op ‘Witte Zwanen, Grijze Zwanen’ en is opnieuw een familieroman, die bij uitgeverij Aquazz verschijnt. Is het belangrijk dat je het eerste deel gelezen hebt of is dat niet nodig? Wat mogen we verwachten?  

Viviane: ‘Ooievaarsnest is een warme familieroman die zich voornamelijk afspeelt in een nieuwe op te starten B&B in Friesland. We leren het wedervaren kennen van de brede familie en volgen hen gedurende zes belangrijke maanden in hun leven. Bij de B&B vestigen zich ooievaars en daar is de familie blij om. Ooievaars zijn gekend als geluksbrengers. De vraag is: brengen ze ook geluk? Het boek gaat verder, daar waar 'Witte Zwanen, Grijze Zwanen' eindigt, maar kan gerust als stand alone gelezen worden.’

Je feelgoods spelen zich steevast af in het mooie Friesland. Mag ik zeggen dat je daar je hart verloren hebt? 

Viviane: ‘Dat klopt, ondertussen hebben mijn man en ik al zeventien jaar een band met Friesland. We varen tijdens de zomer op de Friese wateren en op die manier genieten we ontzettend van de natuur en de prachtige fauna en flora daar. De dorpjes langs het water en een aantal van de bewoners zitten in ons hart.  Daar groeien mijn verhalen en voelen we ons goed.’

Naast schrijven geeft Anya ook workshops autobiografisch schrijven en werkt ze als ghostwriter zodat ze anderen kan ondersteunen bij het neerpennen van hun levensverhaal. Hoe belangrijk is dat voor jou? Aan welke boeken heb je op die manier al meegewerkt? 
Anya: ‘Door privé omstandigheden, die nogal een chaotische periode met zich meebrachten, is er weinig terechtgekomen van de workshops. Gelukkig komt er binnenkort een rustigere periode aan en dat kan mogelijkheden scheppen. Als Ghostwriter (ook wel coauteur) heb ik meegewerkt aan ‘Verwaaid in de wind’ van Andries Mol. Een aangrijpend verhaal dat het leven van een ongewenst kind vertelt. Dat is zo’n succes geworden dat Andries en ik hebben besloten om voortaan samen verder te gaan. Wat betreft het schrijven dan, hè? (lacht) Andries bedenkt de verhalen en zet ze grofweg op papier. Andries heeft helaas last van dyslexie, daarom werk ik de verhalen uit tot een leesbaar geheel. Ons nieuwe verhaal ‘In de Wolken’, een spannende avonturenroman, ligt momenteel bij de  uitgever. We wachten en hopen in spanning dat hij het goed genoeg vindt om uit te geven. Daarnaast doe ik ook redactiewerk voor andere auteurs: Ik heb mee mogen werken aan Vuur, Ooievaarsnest, De Laatste Zeppelin, Een statig heer houdt rijtuig, Drollenvanger, Lexa Liber8, Als Vlinders Dansen en nog veel meer.’

Nog een laatste vraag voor jullie beiden: wat mogen we nog van jullie verwachten? Zitten er nog boeken in de pijplijn?
Anya: ‘Momenteel ligt 'In de Wolken' bij uitgeverij Ellessy te wachten op goedkeuring. Verder werk ik aan ‘Nowhere to hide / Ver(d)acht’, een verhaal over een onterecht verdacht en veroordeelde pedofiel en kindermoordenaar. Nadat is gebleken dat hij onschuldig was, breekt ongeveer de hel voor hem los. Ook dit is weer een aangrijpend verhaal dat bedacht is door Andries. Daarna komt er ‘Engelen Bestaan’. Deze drie boeken schrijf ik samen met Andries Mol. Voor mijzelf werk ik aan een paranormale psychologische thriller. Daarnaast ben ik bezig met de herwerking van een bestaand kinderboek ‘Paddie de Paddenstoel’. Van de uitgever kreeg ik de opdracht het verhaaltje uit te breiden tot minimaal vijftig pagina’s zodat het opnieuw uitgegeven kan worden. Al jaren zit ook een bundel korte verhalen in de planning. ‘Brutus, de avonturen van een kraanmachinist’. Maar ja, daar heb je die chaotische periode(s) weer. Ooit komt er een tijd dat ik de verhalen kan opschrijven. Voorlopig wil ik me  richten op redactiewerk. Want ook dat is een fijne manier waarop ik anderen kan helpen om hun verhaal nog mooier te maken dan het al is.’

Viviane: 'Een volgende thriller groeit en die zal weer helemaal anders zijn dan de twee vorige. Een vervolg op ooievaarsnest valt ook te overwegen, gezien de vraag die er nu reeds komt in de reacties van mensen. Een drukke schrijfwinter komt eraan (lacht). Ik geniet al bij voorbaat van het vooruitzicht.

Zijn jullie net zoals wij nieuwsgierig geworden naar de verhalen van deze dames? 
Je vindt meer info via: 

  • Viviane Gerits: vivjanger.wixsite.com
  • Anya van der Gracht: www.anyavandergracht.nl

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.